Museum Huis Doorn, Doorn

 

Het landgoed Huis Doorn – het voormalige onderkomen van de naar Nederland gevluchte Duitse keizer Wilhelm II – is tegenwoordig voor het publiek toegankelijk als museumterrein. Als aanvulling op de expositie in het landhuis – dat een inkijk geeft in hoe de Keizer daar heeft gewoond en geleefd – is de voormalige losstaande garage gerenoveerd en in gebruik genomen als additionele tentoonstellingsruimte, met de Eerste Wereldoorlog als rode draad van de wisselende exposities.

Om de benodigde hoeveelheid expositeruimte te bereiken is aan deze garage een paviljoen ontworpen. In overleg met het Atelier Rijksbouwmeester is vanuit historisch oogpunt een op een kas gebaseerd gebouw ontworpen. Tegen de achterzijde van het gebouw was immers oorspronkelijk een kweekkas geplaatst.

Om het klimaat van dit glazen paviljoen zonder aanvullende mechanische koeling te beheersen is dankbaar gebruik gemaakt van de schaduw van de omliggende bomen, aangevuld met warmte-reflecterende polycarbonaat panelen en ventilatieramen bij de nok. Een vloerverwarming en strategisch geplaatste stralingspanelen zorgen in de winter voor een aangenaam binnenklimaat.

 

Projectopgave tentoonstellingspaviljoen
Getallen 200 m2
Opdrachtgever Museum Huis Doorn
Design & build Edenparks B.V.
Architect Jan de Leeuw
Periode 2014