Stadskantoor, Meppel

 

De keuze voor de sculpturale, langgerekte vorm van het nieuwe stadhuis van Meppel kwam voort uit de ontwerpkeuze om het nieuw te bouwen volume van zo’n 8000m2 bescheiden aan te laten sluiten bij de loskorrelige en kleinschalige bebouwing van de Dorpsstraat.

De raadszaal presenteert zich aan de Dorpsstraat als dubbelhoog volume in ruwe, roestbruine natuursteen, die achter lamellen doorloopt. Het gebouw wordt in de lengte geleed door vides bij de stijgpunten. Het ontwerp sluit hierbij aan op de veelsoortige omgeving: plein, park, straat, stadstoegang, achterterrein. De bomen vormen een onmisbaar onderdeel van het ontwerp en komen tot in het gebouw.

De ambities met betrekking tot duurzaam bouwen waren hoog. Zo moest het mogelijk zijn zonder kunstmatige koeling te werken en het gebouw met lage temperatuursystemen te klimatiseren en mild te ventileren. De gevel – een doorlopend patroon van horizontale houten lamellen waarachter een glazen gevel en aan de noordzijde dichte delen – speelt daarin een belangrijke rol.

Projectopgave Prijsvraagontwerp (gewonnen)
Getallen 8350 m2 BVO
Opdrachtgever Gemeente Meppel
Architectenbureau Kraaijvanger – Dirk Jan Postel
Conceptontwerp Jan de Leeuw e.a.
Periode 2001