Appartementengebouw, Vught

Als onderdeel van de prijsvraag om invulling te geven aan de vrijgekomen terreinen van de Frederik Hendrik Kazerne aan de noordrand van Vught is een  appartementengebouw ontworpen met een knipoog naar de bestaande kazernebebouwing.

 

Uitgangspunten

Het deelgebied Parkbos is te karakteriseren als een campus-achtige setting met een dichte boombeplanting. Het appartementengebouw staat op zorgvuldige wijze tussen de bomen gesitueerd, zoveel mogelijk het historische militaire patroon volgend. Het ontwerp is verwant aan de uitstraling van de monumentale kazernebebouwing, ondermeer door het terugkomende metselwerk, de kappen met overstek en een nadrukkelijk vormgegeven entree.

 

Uitwerking

Ondanks de knipoog naar de historische context heeft het nieuw ontworpen gebouw een eigen, moderne en alzijdige uitstraling. Een robuuste onderbouw met een zwevende kap vormt de basis. Het hoofdvolume is geplaatst op een volledig ondergrondse parkeerkelder, met naast het benodigde aantal parkeerplaatsen ook de bergingen. Hiermee worden blinde gevels boven maaiveld voorkomen en kan het parkbos tot aan de gevel doorlopen. Elke verdieping is opgebouwd uit 2 x 2 appartementen met daartussen een ontsluitingsgebied met open trappenhuis. Deze hal is voorzien van houten vlonderdelen op een houten onderconstructie waarmee het karakter ontstaat van een loopbrug die de vleugels met elkaar verbind.

De woningplattegronden kennen een opgezet waarbij de woonkamer en de slaapkamers sterk georiënteerd zijn op het omliggende bos. Om het contact met het bos nog te vergroten is op de korte zijde een royaal balkon voorzien en zijn de overige gevelopeningen uitgevoerd als Frans balkon. Wonen in het bos!

Projectopgave Als onderdeel van een prijsvraag:
appartementengebouw
Getallen totaal 16 woningen
Opdrachtgever Trebbe Bouw
Architectenbureau Groosman Partners – Mark Siebers
Projectarchitect Jan de Leeuw
Periode 2006