Vrijstaand woonhuis, Dordrecht

Van een Dordts gezin kreeg Trae Architect de mooie opdracht om hun droomhuis te vertalen naar een bouwkundig ontwerp. De woning zal uiteindelijk gerealiseerd worden op één van de beschikbare kavels van ontwikkeling De Vrije Wilg.

Levensloopbestendige woning

Een belangrijk uitgangspunt voor de opdrachtgever was om qua indeling van het huis rekening te houden met ouder (en minder mobiel) worden. De meeste functies hebben daarom een plek gekregen op de begane grond, waaronder de hoofdslaapkamer en een rolstoeltoegankelijke badkamer.

Passiefhuis

Een andere wens van de opdrachtgever was om de woning (zoveel mogelijk) aan de uitgangspunten van een passiefhuis te laten voldoen. Een passiefhuis kenmerkt zicht door een hoge mate van isolatie en een grote luchtdichtheid waardoor het jaarlijkse energieverbruik voor verwarming wordt beperkt tot maximaal 15 kWh/m². In lijn hiermee zal het casco worden opgetrokken uit SIP’s (Structural Insulated Panels) en/of CLT (kruislaaghout). Voor de verwarming en koeling zal gebruik worden gemaakt van een warmtepompsysteem en de verversing van de binnenlucht wordt gestuurd via balansventilatie met warmteterugwinning (wtw).

Om optimaal gebruik te maken van de zon is in het ontwerp voorzien in grote gevelopeningen met overstek op de zonbeschenen zijden. Hierdoor zal de zomerzon zoveel mogelijk geweerd worden en de winterzon zoveel mogelijk in het huis verwelkomd worden.

Houten gevel

Eén van de eisen uit het kavelpaspoort stelt dat elke gevel voor minimaal 50% uit onbehandeld of transparant behandeld (gelakt of gebeitst) hout bestaat. In het ontwerp is gekozen voor een volledig houten gevel uit hydro-thermisch behandeld naaldhout in een combinatie van een plank- en een blokprofiel. Om een mooie en egale natuurlijke vergrijzing van het hout te stimuleren zal het hout worden voorbehandeld met een grijze beits (weathered stain). Uiteindelijk zal de beits uit het hout wassen en zal de natuurlijke grijze kleur zichtbaar worden. Hiermee wordt vlekvorming of ongelijke verkleuring voorkomen.

 

Projectopgave Ontwerp en omgevingsvergunning
Getallen Woning oppervlak 202 m2 BVO
Woning inhoud 597 m3
Opdrachtgever Fam. Bijl, Dordrecht
Architectenbureau Trae Architect
Projectarchitect Jan de Leeuw
Periode 2018